شماره آخر ماهنامه «مدیریت ارتباطات» با پروندهای مفصل درباره ChatGPT، فراگیری و مختصات آن منتشر شده است.
یکی از بخشهای خواندنی این پرونده، موضوع تاثیر «چت مصنوعی زبانمند در آینده انسان» است که در گفتگو با «یاسر خوشنویس» به آن پرداخته شده. در ادامه این مطلب نکات مهم این پرونده و ابعاد مختلف تاثیر هوش مصنوعی در زندگی انسان را به اختصار مرور میکنیم.
تاریخ برای درس گرفتن، نه گزارش کردن
فناوری یکی از مهمترین پدیدههای بشری و یکی از تاثیرگذارترین عناصر شکلگیری انسان امروز است. در جهان و به خصوص در کشور ما ایران، فناوریها به ندرت از بعد تاریخی و فلسفی مورد بررسی قرار گرفتهاند. نادر کتابها و پژوهشهایی به چشم میخورند که به تاثیر دوگانه «فناوری» و «اجتماع» در ایران پرداخته باشند. گویی فناوری یک چیز بدیهی و مشخص است که هیچ نیازی به مطالعه ندارد.
«یاسر خوشنویس» یکی از معدود پژوهشگرانی است که در این حوزه فعالیت و به قول خودش ابرپروژه «تاریخ فناوری در ایران» را دنبال میکند. دیرزمانی نیست که کتاب او با عنوان «نبرد سیمها؛ رسانههای جدید و قدرت در عصر قاجار و پهلوی» توسط نشر کرگدن منتشر شده است.
خوشنویس در این کتاب به تاریخ فناوریهای ارتباطاتی از تلگراف به اینسو در ایران پرداخته است. پژوهشی که به لحاظ تاریخی از قاجار تا دهه ۹۰ خورشیدی ادامه داشته و به دوره شبکههای اجتماعی در کشورمان هم رسیده، هرچند بر ملاحظاتی آن فصل در نسخه نهایی کتاب نیامده و کتاب بعد از تلگراف، به رادیو و تلویزیون و تاثیرات اجتماعی-سیاسی آن توجه میکند.
از واقعهای تو را خبر خواهم کرد
ماهنامه مدیریت ارتباطات در شماره 156 خود درباره هوش مصنوعی و آینده انسان سخن میگوید. به گزارش این ماهنامه، پژوهشگران حوزه فناوری معتقدند نسخهای که از چت جیپیتی و سایر فناوریهای مشابه به عرصه عمومی وارد شده، نسخه ابتدایی است.
حتما نسخههای بهمراتب پیشرفتهتری از این فناوریها هم وجود دارد که توسعهدهندگان آنها به دلایلی مایل به انتشار آن برای عموم نیستند. یکی از این دلایل، ناتوانی و ناآمادگی بشر برای مواجهه با هوش مصنوعی پیشرفته و تبعات آن است.
هوش مصنوعی توسعهیافته میتواند چنان قدرتی داشته باشد که تقریبا تمام مشاغل انسانی را حذف کند. تلفیق رباتهای بسیار پیشرفته فیزیکی با هوش مصنوعی زبانمند، این موجودات را قادر به انجام هر کاری خواهد کرد. اما زندگی انسان پس از این تحولات چه میشود؟
آیا قرار است هوش مصنوعی بهکل جانشین انسان شود؟ آیا این موضوع اخلاقی و فاقد خطر است؟
برای مطالعه بیشتر در این حوزه میتوانید شماره 156 ماهنامه «مدیریت ارتباطات» را مطالعه کنید و گفتگوی خواندنی «مسعود زمانی» و «یاسر خوشنویس» را درباره هوش مصنوعی و آینده انسانی بخوانید.