قطعنامه هوش مصنوعی

تصویب نخستین قطعنامه هوش مصنوعی در سازمان ملل

سرفصل‌های مقاله

مجمع عمومی سازمان ملل متحد به اتفاق آرا اولین قطعنامه هوش مصنوعی را برای تشویق حفاظت از داده‌های شخصی، نظارت بر هوش مصنوعی از حیث خطرات و حفاظت از حقوق بشر به تصویب رساند.

این قطعنامه که توسط ایالات متحده حمایت می‌شود، با حمایت مشترک 123 کشور، با اجماع و بدون رای گیری در روز پنجشنبه به تصویب رسید، به این معنی که از حمایت همه 193 کشور عضو سازمان ملل برخوردار است.

«کامالا هریس» معاون رئیس‌جمهور ایالات متحده در بیانیه‌ای گفت: «این قطعنامه مسیری را برای هوش مصنوعی ایجاد می‌کند که در آن هر کشور می‌تواند هم مزیت‌های هوش مصنوعی را بپذیرد و هم خطرات هوش مصنوعی را مدیریت کند».

نخستین قطعنامه هوش مصنوعی

نخستین قطعنامه هوش مصنوعی

این قطعنامه هوش مصنوعی آخرین مورد از یک سری ابتکارات دولت‌ها در سراسر جهان در راستای شکل دادن به توسعه هوش مصنوعی، در میان ترس از استفاده از آن برای مختل کردن فرایندهای دموکراتیک، افزایش تقلب یا آسیب دیدن میلیون‌ها شغل و سایر آسیب‌ها است.

در این قطعنامه آمده است: «طراحی، توسعه، استقرار و استفاده نادرست یا مخرب از سیستم‌های هوش مصنوعی خطراتی را به همراه دارد که می‌تواند حفاظت، ارتقا و برخورداری از حقوق بشر و آزادی‌های اساسی را تضعیف کند».

در ماه نوامبر، ایالات متحده، بریتانیا و بیش از ده‌ها کشور دیگر از اولین توافقنامه بین‌المللی دقیق در مورد چگونگی ایمن نگه داشتن هوش مصنوعی در برابر افراد ناباب رونمایی کرده و به شرکت‌ها برای ایجاد سیستم‌های هوش مصنوعی که “از نظر طراحی ایمن” باشند، فشار آوردند.

اروپا در زمینه قانون‌گذاری هوش مصنوعی از ایالات متحده جلوتر است و قانون‌گذاران اتحادیه اروپا در این ماه توافقنامه موقتی را برای نظارت بر این فناوری به تصویب رساندند و به تصویب اولین قوانین جامع هوش مصنوعی در جهان نزدیک تر می‌شوند.

دولت جو بایدن رئیس جمهور ایالات متحده، قانون‌گذاران را برای تنظیم مقررات هوش مصنوعی تحت فشار قرار داده است، اما کنگره ایالات متحده که دچار فضای  دوقطبی شده، پیشرفت چندانی در این حوزه نداشته است.

در ماه اکتبر، کاخ سفید دستور اجرایی جدیدی برای کاهش خطرات هوش مصنوعی برای مصرف‌کنندگان، کارمندان و گروه‌های اقلیت و در عین حال تقویت امنیت ملی صادر کرد.

مهران
مهران