تولیدکنندگان گوجه فرنگی در مرکز هند به طور فزایندهای نگران نوسانات ناشی از رویدادهای شدید آبوهوایی در این منطقه هستند. در بسیاری از مناطق، دهه گذشته با خشکسالیهای شدید همراه بوده که منجر به از دست دادن قابل توجه محصول شده و معیشت کشاورزان محلی را تحت تاثیر قرار داده است.
اما در آن سوی دنیا، استارت آپ ClimateAi در «سیلیکون ولی» در حال توسعه یک پلتفرم هوش مصنوعی برای ارزیابی آسیبپذیری محصولات کشاورزی در برابر گرم شدن دما در دو دهه آینده است. این ابزار از دادههای مربوط به آبوهوا، آب و خاک یک مکان خاص استفاده میکند تا اندازهگیری کند که چشمانداز برای رشد در سالهای آینده چقدر قابل دوام خواهد بود.
کمک هوش مصنوعی به کشاورزان
اریکی از اولین مطالعات موردی در «ماهاراشترا»ی هند در سال 2021 رقم خورد. کشاورزان این منطقه میتوانستند به اپلیکیشن ClimateAi رفته و اطلاعات مربوط به نوع بذری که میخواستند بکارند و مکان کاشتن آن را در اپلیکیشن وارد کنند.
با استفاده از این دادهها، ClimateAi شبیهسازیهایی را انجام داد و دریافت که گرمای شدید و خشکسالی منجر به کاهش تقریبا 30 درصدی تولید گوجه فرنگی در منطقه طی دو دهه آینده خواهد شد. این پیشبینی به کشاورزان هشدار داد که باید استراتژی خود را تغییر دهند.
نتایج این کار حائز اهمیت بود؛ تولیدکنندگان گوجهفرنگی برنامههای تجاری خود را با روی آوردن به گونههای بذر مقاومتر در برابر آبوهوا و تغییر زمان کاشت بذر گوجهفرنگی تنظیم کردند.
به گفته «هیمانشو گوپتا» یکی از بنیانگذاران CliamteAI که در هند بزرگ شده است، یافتن مکانهای رشد جدید توسط کشاورزانی که تحت تاثیر تغییرات آبوهوایی قرار گرفتهاند مدتی طول میکشد، اما «اکنون این اتفاق میتواند در عرض چند دقیقه رخ دهد، و همچنین در هزینههای آنها صرفهجویی میکند».
گوپتا به سیانان گفت: «طرز تفکر ما در مورد هوش مصنوعی این است که زمان و اثربخشی راهحلهای تغییر آبوهوا را چند برابر میکند.»
ارزیابی بهتر خطرات آتی برای کشاورزی تنها یکی از راههایی است که از فناوریهای هوش مصنوعی برای مقابله با بحران آبوهوا استفاده میشود.
هوش مصنوعی اولین بار در سال جاری به لطف ابزارهای هوش مصنوعی محبوب و مورد علاقه مصرفکنندگان مانند ChatGPT در انظار عمومی قرار گرفت و کارشناسان میگویند این فناوری قرار است صنایع بیشماری را متحول کند.
اما محققان آبوهوا برای سالها به این فکر میکردند که چگونه هوش مصنوعی – برنامههای کامپیوتری که میتوانند به سرعت حجم عظیمی از دادهها را تجزیهوتحلیل کرده و کارهای پیچیده را به روشهایی مشابه انسان انجام دهند – میتواند به آنها در درک بهتر و رسیدگی به شرایط آبوهوایی در حال تغییر کمک کند.
اکنون کارشناسان میگویند هوش مصنوعی آماده است تا به همه چیز – از کاهش آلودگی گرفته تا بهبود مدلهای آبوهوا – سرعت ببخشد.
«فنگی یو» استاد کرسی دانشکده مهندسی دانشگاه «کرنل» میگوید: «کارامدی چیزی است که هوش مصنوعی در آن بسیار خوب است، بهینهسازی تصمیمها، بهینهسازی منابع. این سیستمی است که دارای قابلیتهای پیشبینی بسیار قوی است که میتواند در بسیاری از حوزهها بسیار مفید باشد، از درک مولکولهای در مقیاس کوچک تا سیستمهای آبوهوایی گستردهتر برای کمک به ما در مبارزه با تغییرات آبوهوایی.»
با سرعت سرسامآوری که سیاره زمین در حال گرم شدن است، سرعت بخشیدن به سرعت استقرار و اجرای راهحلها در جهان بسیار مهم است.
اما با وجود تمام وعدههای هوش مصنوعی، زیرساختی که از این فناوری پشتیبانی میکند – مراکز داده پر از ردیفهایی از رایانههای قدرتمند و انرژیزا – میتواند به خودی خود فشاری بر محیط زیست وارد کند. کارشناسان میگویند مهندسان نرمافزار باید برای رسیدن به تعادل، با دانشمندان آبوهوا همکاری نزدیک داشته باشند.
«کارا لم» دانشمند پژوهشی در دپارتمان مهندسی زمین و محیط زیست دانشگاه کلمبیا میگوید: «آسیبزا بودن مراکز داده برای محیط زیست نکتهای است که قطعا باید در نظر گرفته شود، با این حال علیرغم آسیبزا بودن، نکات مثبت هوش مصنوعی برای کمک به وضعیت آبوهوایی زمین بیشتر از وجوه منفی آن است.»
هوش مصنوعی، فناوریای که به اکتشاف سرعت میبخشد
هوش مصنوعی یک اصطلاح گسترده است که به ابزارهای دیجیتالی مختلف اطلاق میشود که برای انجام طیف گستردهای از وظایف پیچیده آموزش دیدهاند که ممکن است قبلا به اطلاعات یک شخص واقعی نیاز داشته باشند.
به طور کلی، وجه مشترک این فناوریها، توانایی آنها در پردازش سریع و یافتن اتصالات بین مقادیر زیادی از دادههای متفاوت است.
این توانایی باعث میشود هوش مصنوعی در مواردی مانند پیشبینی و اجرای شبیهسازیها خوب عمل کند. و برخلاف برنامههای رایانهای سنتی، ابزارهای هوش مصنوعی معمولا میتوانند در طول زمان با در دسترس بودن دادههای جدید یا زمانی که سیستمها بازخورد جدیدی در مورد کیفیت خروجیهای خود دریافت میکنند، به یادگیری ادامه دهند.
«فنگی یو» میگوید: «در مورد مدلهای آبوهوایی، اساسا ما در حال تلاش برای حل این معادلات هستیم. چگونگی تعامل این مدلهای جوی و حل آن زمان زیادی میبرد. به طور مشابه، تحقیق بر روی مواد رسانای انرژی جدید، مانند موارد مربوط به پنلهای خورشیدی هم میتواند نیازمند ساعتهای بیشماری آزمایش باشد که اکنون با استفاده از هوش مصنوعی میتوان سرعت آن را افزایش داد.»
او ادامه میدهد: «در گذشته، مردم به آزمونوخطا نیاز داشتند، ما به محققانی نیاز داشتیم که هر روز و شب کار کنند. اما حالا به دلیل هوش مصنوعی که نیازی به خواب ندارد و فقط به نیروی الکتریکی نیاز دارد، میتواند 24/7 به کار خود ادامه دهد و میتواند در تسریع کشف بسیار مفید باشد.»
احتمالا هوش مصنوعی جایگزین نیاز به انسان در مبارزه با تغییرات آبوهوایی نخواهد شد، اما میتواند کار محققان انسانی را سریعتر و موثرتر کند.
برای استفاده از دستیار هوش مصنوعی فسی و خواندن جدیدترین مطالب مربوط به دنیای هوش مصنوعی، به وبسایت زیگپ سر بزنید.