استعمار

هشدار یک متخصص هوش مصنوعی درباره «استعمار دیجیتالی» در آفریقا

سرفصل‌های مقاله

هوش مصنوعی (AI) برای کمک به حل برخی از مشکلات عمده در آفریقا، از کشاورزی گرفته تا بخش بهداشت آماده است، اما «سیدینا موسی ندایه» متخصص سنگالی حوزه هوش مصنوعی، نسبت به «استعمار دیجیتالی» جدید قاره توسط این فناوری جدید در صورت ادامه تغذیه توسط شرکت‌های خارجی هشدار می‌دهد. 

این استعمار داده‌های موجود در آفریقا را بدون دخالت بازیگران محلی هدف قرار خواهد داد. آقای ندایه یکی از 38 عضو هیئت مشورتی جدید سازمان ملل متحد در زمینه یادگیری ماشینی است که در این‌باره با خبرگزاری سازمان ملل در مورد چشم‌انداز پیش رو صحبت کرده.

موسی ندایه براساس تجربیات خود در کمک به ایجاد تحول دیجیتال در آموزش عالی در کشور سنگال، به عنوان کارشناس اتحادیه آفریقا در حال خدمت است و در تهیه پیش‌نویس استراتژی پان‌آفریقایی در زمینه هوش مصنوعی و مشارکت جهانی در زمینه هوش مصنوعی (GPAI) فعالیت می‌کند.

خطرات استعمار دیجیتالی آفریقا

استعمار دیجیتالی
خطرات استعمار دیجیتالی آفریقا

در ادامه این مطلب مصاحبه خبرگزاری سازمان ملل با این کارشناس حوزه هوش مصنوعی درباره خطرات استعمار دیجیتالی آفریقا را خواهید خواند.

  • هوش مصنوعی چگونه می‌تواند به کمک قاره آفریقا بیاید؟

ندایه: چندین کشور آفریقایی وجود دارند که شروع به داشتن یک استراتژی اختصاصی برای هوش مصنوعی کرده‌اند. با این حال، یک استراتژی پان‌آفریقایی با چشم‌انداز قاره‌ای توسعه هوش مصنوعی وجود دارد که به زودی منتشر خواهد شد.

جوانانی که در حال راه‌اندازی استارتاپ‌ها هستند، بیشتر و بیشتر به این حوزه علاقمند می‌شوند و عطش واقعی برای کسب دانش در زمینه هوش مصنوعی دارند. این علاقه رو به رشد می‌تواند با کمک‌های بین‌المللی سرعت بیشتری بگیرد.

در آفریقا، هوش مصنوعی در واقع می‌تواند برای حل مشکلات خاصی از جمله در حوزه کشاورزی استفاده شود. در بخش بهداشت هم هوش مصنوعی می‌تواند بسیاری از مشکلات، به ویژه مشکل کمبود پرسنل را حل کند.

عنصر دیگری که بسیار مهم است، توسعه هویت فرهنگی است. آفریقا به عنوان قاره‌ای با هویت فرهنگی دیده می‌شود که نتوانسته خود را در سراسر جهان تحمیل کند. با توسعه هوش مصنوعی، می‌توانیم از این کانال استفاده کنیم تا هویت‌های فرهنگی آفریقایی بهتر شناخته شده و ارزش بیشتری پیدا کنند.

  • آیا جنبه‌های بد هوش مصنوعی آفریقا راتهدید می‌کند؟

ندایه: بزرگترین تهدید برای من استعمار است. ممکن است در نهایت با شرکت‌های چندملیتی بزرگ در هوش مصنوعی مواجه شویم که راه‌حل‌های خود را در سراسر قاره تحمیل کنند و جایی برای ایجاد راه‌حل‌های محلی باقی نگذارند.

بیشتر داده‌هایی که در حال حاضر در آفریقا تولید می‌شود متعلق به شرکت‌های چندملیتی است که زیرساخت‌های آن‌ها در خارج از این قاره توسعه یافته است، جایی که اکثر کارشناسان هوش مصنوعی آفریقایی نیز در آن‌جا فعالیت می‌کنند. این فرایند به معنای از دست دادن استعدادهای آفریقایی است.

عنصر مهم دیگری که باید مورد توجه قرار گیرد در زمینه انقلاب صنعتی چهارم است. می‌توان از قدرت هوش مصنوعی همراه با پیشرفت‌های بیوتکنولوژی یا فناوری استفاده کرد و آفریقا می‌تواند مکانی باشد که همه این راه‌حل‌های جدید واقعا در آن آزمایش می‌شوند.

اگر نظارتی بر این امور نباشد، می‌توانیم آزمایش‌هایی را در نظر گرفت که روی انسان‌ها با تراشه‌ها یا حتی عناصر بیوتکنولوژی یکپارچه‌ای که بهبود می‌دهیم، انجام می‌شود. این‌ها فناوری هایی هستند که ما واقعا به آنها تسلط نداریم. از نظر قوانین، جنبه‌های خاصی وجود دارد که مورد توجه قرار نگرفته است. خود این چارچوب برای اعمال ایده‌ها و مقررات موجود موثر نیست.

در واقع ما می‌توانیم از آفریقا به عنوان موش آزمایشگاهی برای آزمایش راه‌حل‌های جدید استفاده کنیم و این می‌تواند یک تهدید بزرگ و جدی برای این قاره باشد.

  • آیا فکر می‌کنید که گروه مشاوره هوش مصنوعی جدید سازمان ملل، پلتفرمی باشد که به شما امکان دهد این مشکلات را در آن مطرح کنید؟

ندایه: بله کاملا. ما کارمان را شروع کرده ایم و همه چیز کاملا باز و شفاف است. کارشناسان این پلتفرم افراد سطح بالایی هستند که مسائل بین‌المللی را به خوبی درک می‌کنند و هیچ موضوع تابویی وجود ندارد.

این مهم است که صدای آفریقا در گروه شنیده شود. همکاری‌های علمی بین‌المللی تقویت خواهد شد و به قدرت های بزرگ محدود نمی‌شود. در سطح بین‌المللی همه را شامل می‌شود و به کشورهای کمتر توسعه یافته نیز کمک می‌کند.

در حال حاضر یک شکاف واقعی وجود دارد و اگر این شکاف حل نشود، با خطر افزایش نابرابری‌ها مواجه هستیم.

مهران
مهران