وبسایت سازمان ملل متحد نوشت: راهاندازی اخیر هیئت مشورتی هوش مصنوعی به رهبری سازمان ملل، روند رو به رشد جهانی را برای استفاده از یادگیری ماشینی به منظور یافتن راهحلهایی برای چالشهای رایج پیش روی بشر مانند تغییرات آبوهوایی پیش میبرد.
هوش مصنوعی فرایند خرد کردن دادهها را تقویت میکند و تعداد فزایندهای از دولتها، مشاغل و شرکای جامعه مدنی با هم کار میکنند تا از مزایای فراوان این فناوری بهره ببرند.
ین روند شامل تسریع و گسترش تلاشها برای تحقق جاهطلبیهای جهانی مانند دستور کار 2030 و 17 هدف توسعه پایدار آن (SDGs) است که به عنوان طرح اولیه جهان برای سبزتر، پاکتر و منصفانهتر کردن سیاره ما در دستور کار قرار گرفته است.
پیش از آخرین کنفرانس تغییرات آبوهوایی سازمان ملل متحد که در پایان نوامبر در دبی آغاز میشود، سازمان ملل به چگونگی کمک هوش مصنوعی به جهان، از جوامع گرفته تا شرکتها و قانونگذاران برای مقابله با تغییرات آبوهوایی میپردازد.
هوش مصنوعی و تغییرات آبوهوایی
به گفته سازمان جهانی هواشناسی سازمان ملل (WMO)، فناوریهای مبتنی بر هوش مصنوعی، قابلیتهای ناشناختهای را برای پردازش حجم عظیمی از دادهها، استخراج دانش روشن و بهبود مدلهای پیشبینی ارائه میدهند.
این به معنای بهبود مدلسازی و پیشبینی الگوهای تغییرات آبوهوایی است که میتواند به جوامع و مقامات در تهیه پیشنویس استراتژیهای سازگاری و کاهش موثر کمک کند.
چندین آژانس وابسته به سازمان ملل از جوامع آسیبپذیر در «بروندی»، «چاد» و «سودان» از طریق یک پروژه مبتنی بر هوش مصنوعی برای بررسی تغییرات محیطی گذشته در اطراف نقاط داغ جابجایی و ارائه پیشبینیهای آینده برای اطلاع از اقدامات سازگاری و اقدامات پیشبینیکننده برای ادغام در برنامههای بشردوستانه حمایت میکنند.
روی زمین هم دادههای پیشرفته حاصله از هوش مصنوعی میتواند بازی را تغییر دهد. به عنوان مثال، برنامه MyAnga به دامداران کنیایی کمک میکند تا برای خشکسالی آماده شوند.
با دادههای ایستگاههای جهانی هواشناسی و ماهوارههایی که به تلفنهای همراه گلهداران متصل میشود، آنها میتوانند از قبل برنامهریزی، دامهای خود را مدیریت و ساعتها در جستجوی مراتع سبز صرفهجویی کنند.
هوش مصنوعی و پیشگیری از بلایای طبیعی
همانطور که جریانات شدید آبوهوایی با فراوانی و شدت بیشتری رخ میدهند، هوش مصنوعی میتواند به جوامع در سراسر جهان کمک کند تا در برابر این بلایا بهتر آماده شوند.
ابتکارات مبتنی بر هوش مصنوعی مناطق پرخطر را هدف قرار داده و به برنامههای واکنش محلی و ملی کمک میکنند. به عنوان مثال برای مناطق مستعد زلزله یا رانش زمین، نقشهبرداری با استفاده از هوش مصنوعی میتواند به مقامات محلی در برنامهریزی و اجرای اقدامات توسعه پایدار، کاهش خطرات و اطمینان از ایمنی ساکنان جوامع آسیبپذیر کمک کند.
استفاده از مزایای هوش مصنوعی همچنین بخشی از ابتکار پیشگامانه دبیر کل سازمان ملل متحد در زمینه ارسال هشدارهای اولیه برای همه است. این برنامه که در اوایل سال جاری راهاندازی شد، با هدف اطمینان از محافظت از همه افراد روی زمین در برابر حوادث خطرناک تغییرات آبوهوایی از طریق سیستمهای هشدار اولیه تا پایان سال 2027 است.
هوش مصنوعی و رصد کردن آلودگی
تا به حال به این فکر کردهاید که گزارشهای کیفیت هوای شهری از کجا میآیند؟ شهرهای سراسر جهان در حال حاضر آلودگی را رصد میکنند تا در صورت وجود سطوح خطرناک، به مردم هشدار دهند.
با استفاده از هوش مصنوعی، نقشههای حساسیت هوایی میتوانند به دولتهای محلی در تصمیمگیری برای بهبود سلامت عمومی و تابآوری شهری کمک کنند.
علاوه بر این، هوش مصنوعی میتواند برنامهریزی شهری و همچنین مدیریت ترافیک و زباله را بهبود بخشد و شهرها را پایدارتر و قابل زندگیتر کند.
هوش مصنوعی و کربنخنثی
هوش مصنوعی می تواند رویکرد جهان به «کربنخنثی» (Carbon neutrality) را متحول و عصری از پایداری هوشمند را در مقیاس جهانی آغاز کند؛ آن هم در زمانی که رقابت برای جلوگیری از گرم شدن زمین در سطوح خطرناک، در جریان است.
الگوریتمهای هوش مصنوعی به عنوان یک کاتالیزور حیاتی در تحقق اهداف جهانی کربنخنثی، نقش کلیدی در به حداقل رساندن اثرات زیستمحیطی و به حداکثر رساندن کارایی دارند.
از نظر تحقق هدف جهانی برای انرژی مقرون به صرفه و پاک برای همه تا سال 2030 (SDG 7)، هوش مصنوعی میتواند شبکهها را بهینه کند و کارایی منابع تجدیدپذیر را افزایش دهد. نگهداری پیشبینیکننده با استفاده از هوش مصنوعی همچنین میتواند زمان توقف تولید انرژی را کاهش دهد. این میتواند به معنای کاهش ردپای کربن در سیاره ما باشد.
هوش مصنوعی و صنعت فست فشن
صنعت مد به عنوان صنعتی با سابقه آلایندگی بالا، میتواند از تحقیق و توسعه مبتنی بر هوش مصنوعی برای تسریع نوآوری بهرهمند شود. صنعت جهانی 2.4 تریلیون دلاری فشن، تقریبا 300 میلیون نفر را در سراسر زنجیره ارزش استخدام میکند که بسیاری از آنها زن هستند و انتظار میرود مقیاس این صنعت در سالهای آینده رشد کند.
با توجه به اندازه و گستردگی جهانی، شیوههای ناپایدار در بخش مد تاثیرات مهمی بر شاخصهای توسعه اجتماعی و زیستمحیطی دارد و بدون تغییرات آبوهوایی عمده در فرایندهای تولید و الگوهای مصرف در فشن، هزینههای اجتماعی و زیستمحیطی این بخش همچنان رو به افزایش خواهد بود.
اینجاست که هوش مصنوعی میتواند وارد شود. یادگیری ماشینی میتواند زنجیرههای تامین را برای کاهش ضایعات، نظارت بر مصرف منابع و ارتقای فرایندهای تولید پایدار بهینهسازی کند. هوش مصنوعی میتواند با بهینهسازی صرفهجویی و بهبود کارایی در بخش های انرژی بر، به تسریع انتقال انرژی کمک کند.
هوش مصنوعی و فستفود
و البته به همین ترتیب در مورد صنعت کشاورزی، یکی دیگر از بخشهای سنگین انتشار گازهای گلخانهای. بر اساس گزارش ارزیابی آبوهوای سازمان ملل، صنعت کشاورزی 22 درصد از انتشار گازهای گلخانهای جهانی را تشکیل میدهد، اما تلاشهای مبتنی بر هوش مصنوعی میتواند این رقم را تغییر دهد.
از شرکتها گرفته تا کشاورزان در مقیاس کوچک که با حوادث تغییرات آبوهوایی شدید، کمبود آب و تخریب زمین مواجه هستند، هوش مصنوعی میتواند به بهینهسازی شیوههای آنها، کاهش ضایعات و به حداقل رساندن اثرات زیستمحیطی تولید مواد غذایی کمک کند.
شبکههای هوشمند مبتنی بر هوش مصنوعی میتوانند عرضه و تقاضا را متعادل و ادغام انرژیهای تجدیدپذیر در سیستمهای انرژی را تسهیل کنند و وابستگی به سوختهای فسیلی را کاهش دهند.
مجمع علم و نوآوری امسال که در اواسط اکتبر برگزار شد، بر اقدامات آبوهوایی متمرکز بود. این رویداد یک هفتهای که به میزبانی سازمان غذا و کشاورزی سازمان ملل متحد (فائو) برگزار شد، نمونههایی از فناوریهایی را به نمایش گذاشت که هدف آن تبدیل شیوههای سنتی به سیستمهای مبتنی بر داده است که از مردم و کره زمین محافظت میکند.
به گفته آژانس، در میان آنها، هوش مصنوعی و ابزارهای دیجیتال در ساختن سیستمهای غذایی کشاورزی مقاوم در برابر آبوهوا که کارامدتر، پایدارتر و سازگارتر با چالشهای تغییرات آبوهوایی هستند، نقش مهمی را ایفا میکنند.