قانونگذاران آمریکایی نسبت به پیامدهای مدلهای هوش مصنوعی اخیر شرکت چینی DeepSeek و تاثیر آنها بر رقابت هوش مصنوعی ایالات متحده ابراز نگرانی کردهاند. برخی نگرانند که کاهش احتمالی بودجه سازمانهای فدرالی مسئول تحقیق و توسعه فناوری، رقابت میان آمریکا و چین در حوزه هوش مصنوعی را تحتتاثیر قرار دهد.
نماینده «زو لوفگرن» (از حزب دموکرات، کالیفرنیا) در جریان جلسه استماع کمیته فرعی تحقیقات و فناوری مجلس نمایندگان، نسبت به کاهش بودجه سازمانهای فدرال که در دوره ریاستجمهوری دونالد ترامپ اعمال شده بود، بهویژه در رابطه با ابتکارات اداره بهبود بهرهوری دولتی (DOGE) انتقاد کرد و نسبت به اعمال “کاهشهای چشمگیر” بیشتر در نهادهایی همچون بنیاد ملی علوم (NSF) و مؤسسه ملی استانداردها و فناوری (NIST) هشدار داد.
رقابت شدید بین آمریکا و چین
او گفت: «مایه تاسف است که ذهنهای برجسته علمی کشورمان اکنون با فضایی از بیاعتمادی، نااطمینانی و کاهش منابع مالی روبرو هستند. رئیسجمهور ترامپ، همراه با هکرهای DOGE و پشتیبانی ایلان ماسک، به حوزه علمی کشور لطمه وارد کرده و نهتنها رهبری ما در حوزه هوش مصنوعی و دیگر زمینههای حیاتی را به خطر انداخته، بلکه عملاً در حال تخریب آن است.»
نماینده «جی اوبرنولته» (از حزب جمهوریخواه، ایلینوی) نیز در این جلسه تاکید کرد که حفظ رهبری ایالات متحده در توسعه و اجرای هوش مصنوعی نهتنها یک ضرورت اقتصادی، بلکه یک نیاز امنیت ملی است.
او اظهار داشت معرفی مدلهای هوش مصنوعی DeepSeek در اوایل امسال، «نقطه عطف نگرانکنندهای» محسوب میشود، بهویژه در شرایطی که قابلیتهای «هوش مصنوعی عاملمحور» (Agentic AI) در حال پیشرفت هستند. این دسته از مدلها، هوش مصنوعی را قادر میسازند که بهصورت خودمختار وظایف مشخصی را انجام دهند و از دید بسیاری، گام بعدی در مسیر تکامل هوش مصنوعی مولد محسوب میشوند.
در مقابل، دولت ترامپ سرمایهگذاریهای شرکتهای مختلف در حوزه هوش مصنوعی ایالات متحده را برجسته کرده، از جمله همکاری Stargate AI با OpenAI، اوراکل و سافتبانک. این دولت همچنین در حال تدوین برنامهای برای سیاستگذاری جامع ایالات متحده در حوزه هوش مصنوعی است.
برخی کارشناسانی که در جلسه روز سهشنبه حضور داشتند، اظهار داشتند که برای حفظ برتری ایالات متحده در برابر رقبایی مانند DeepSeek، تصمیمگیرندگان باید بودجه تحقیق و توسعه فدرال در حوزه فناوری را افزایش دهند. برخی دیگر نیز تاکید کردند که دولت فدرال باید سیاستی فراگیر در حوزه هوش مصنوعی طراحی کند تا از ایجاد قوانین پراکنده در سطح ایالتها جلوگیری شود.
حفظ رهبری آمریکا در حوزه هوش مصنوعی
اوبرنولته در ادامه گفت با افزایش استفاده شهروندان و شرکتهای آمریکایی از سیستمهای هوش مصنوعی برای پردازش اطلاعات شخصی و خصوصی، ایالات متحده نباید اجازه دهد نهادهایی همچون DeepSeek که تحت کنترل حزب کمونیست چین هستند، به این اطلاعات دسترسی پیدا کنند. قانونگذاران آمریکایی حتی به ممنوعیت فعالیت DeepSeek فکر کردهاند؛ اقدامی که فو کنگ، سفیر چین در سازمان ملل، پیشتر آن را “بیاساس” خوانده بود.
اوبرنولته هشدار داد: «این خطر در دوره هوش مصنوعی عاملمحور، بیشازپیش جدی میشود؛ زمانی که سیستمهای هوش مصنوعی نهتنها سفرهای ما را رزرو میکنند، بلکه مدیریت مالی، تحلیل سوابق سلامت و دیگر امور حساس شخصی را نیز بر عهده میگیرند.»
تیم فیست، مدیر سیاستگذاری فناوریهای نوظهور در مؤسسه «پیشرفت»، در این جلسه تأکید کرد که امنیت باید بالاترین اولویت ایالات متحده در حوزه هوش مصنوعی، بهویژه در ارتباط با عاملهای هوش مصنوعی، باشد. وی گفت تحقیقات نشان دادهاند که این سیستمها میتوانند دارای درهای پشتی (Backdoor) باشند که به خرابکاران امکان نفوذ مخفیانه به سازمانها و نهادهای دولتی را میدهد.
او افزود که حمایت از تحقیق و توسعه فدرال از طریق نهادهایی مانند NSF و NIST برای ایمنسازی مراکز داده و تولید نیمهرساناهای هوش مصنوعی، بسیار حیاتی خواهد بود.
او گفت: «وقتی بخواهیم از هوش مصنوعی برای برنامهنویسی، مدیریت شبکههای انرژی، انجام پژوهشهای علمی و تصمیمگیریهای نظامی استفاده کنیم، این موضوع به مسئلهای حیاتی تبدیل میشود.»
جولیا استویانوویچ، مدیر مرکز هوش مصنوعی مسئولانه در دانشگاه نیویورک نیز در این جلسه از لزوم افزایش بودجه فدرال برای تحقیق و توسعه در حوزه حاکمیت داده و شفافیت مدلهای هوش مصنوعی دفاع کرد. او گفت ایجاد منابع ملی تحقیقاتی برای هوش مصنوعی و حمایت دولتی از نهادهایی مانند NSF امری حیاتی است.
او افزود: «این موضوع نیازمند اقدام قاطعانه فدرال، سرمایهگذاری مداوم، جهتگیری سیاسی روشن و تعهد به تحقیق و توسعه است.»
آدام تیرر، عضو ارشد مؤسسه R Street نیز اظهار داشت که نهتنها مدلهای DeepSeek، بلکه مدلهایی که توسط شرکتهای علیبابا و تنسنت توسعه یافتهاند نیز تهدیدی جدی برای رقابت آمریکا هستند. او پیشنهاد کرد که ایالات متحده باید از نوآوریهای متنباز در حوزه هوش مصنوعی استقبال کند و یک چارچوب ملی طراحی کند تا از تکهتکه شدن سیاستهای هوش مصنوعی در ایالتها و شهرداریها جلوگیری شود. همچنین، بر لزوم طراحی سیاستهای متوازن در حوزه کپیرایت و حفظ حریم خصوصی داده، جذب استعدادهای هوش مصنوعی و تضمین دسترسی به منابع انرژی متنوع برای پشتیبانی از این فناوری تاکید کرد.
در همین حال، گِرگوری آلن، مدیر مرکز Wadhwani برای هوش مصنوعی و فناوریهای پیشرفته در مرکز مطالعات راهبردی و بینالمللی (CSIS)، بیان داشت که برای مقابله با رشد فزاینده چین در حوزه هوش مصنوعی، تصمیمگیرندگان باید به تقویت نهادهای فدرال مسئول نظارت بر صادرات توجه ویژهای داشته باشند.
او گفت: «در اختیار داشتن نیروی انسانی و منابع کافی برای اجرای موفق این کنترلها، در حفظ رهبری ایالات متحده در برابر چین در زمینه هوش مصنوعی، کاملاً حیاتی خواهد بود.»
منبع: techtarget