هوش مصنوعی

هشدار ایلان ماسک درباره خطرات هوش مصنوعی

سرفصل‌های مقاله

ایلان ماسک میلیاردر حوزه فناوری روز چهارشنبه در یک گردهمایی خصوصی در کپیتول هیل به سناتورهای سنای آمریکا هشدار داد که خطرات هوش مصنوعی می‌تواند یک «خطر تمدنی» برای دولت‌ها و جوامع باشد.

ماسک این اظهارات خود را در اولین اجلاس مشترک و غیرعلنی پرچم‌داران هوش مصنوعی و سناتورهای آمریکایی بیان کرد. در این که اجلاس اکثر بزرگان حوزه فناوری مانند «مارک زاکربرگ» (متا)، «بیل گیتس» (مایکروسافت)، «ساندار پیچای» (گوگل) و «سم آلتمن» (OpenAI) نیز در آن حضور داشتند، از 100 سناتور ایالات متحده نیز دعوت شده بود.

ماسک ثروتمندترین فرد جهان هنگامی که بعد از چند ساعت ساختمان کنگره را ترک کرد، این گردهمایی را تاریخی خواند. او همچنین ایده تاسیس یک آژانس فدرال جدید برای نظارت بر هوش مصنوعی را تایید و هشدار خود را مبنی بر این‌که هوش مصنوعی یک «خطر بزرگ» است تکرار کرد.

آیا خطرات هوش مصنوعی واقعی است؟

هوش مصنوعی
خطرات هوش مصنوعی

ماسک قبل از سوار شدن به خودروی تسلای خود به خبرنگاران گفت: «عواقب و تبعات منفی هوش مصنوعی جدی است و ما به‌جای این‌که صرفا به آن واکنش نشان دهیم، باید در موردش فعالانه عمل کنیم.»

ماسک خطرات هوش مصنوعی را یک «خطر تمدنی» نامید و گفت: «مسئله شبیه این نیست که دو گروه سر موضوعی باهم مخالف باشند؛ خطر هوش مصنوعی به‌طور بالقوه برای همه انسان‌ها در همه جا خطرناک است.»

ماسک در پاسخ به این سوال که آیا هوش مصنوعی بشر را نابود خواهد کرد یا خیر، مکث کرد و پاسخ داد: «احتمال این‌که که هوش مصنوعی همه ما را بکشد صفر نیست. اگرچه این احتمال بسیار کم است، اما اگر وجود داشته باشد باید شکنندگی تمدن بشری در برابر آن را در نظر بگیریم.»

سناتور «سینتیا لومیس» که در این گردهمایی خصوصی شرکت کرده بود، گفت که از شنیدن عبارت «خطر تمدنی» توسط ایلان ماسک شگفت‌زده شده است. او این عبارت را در دفترش یادداشت کرد و به دو خبرنگار نشان داد.

به گفته این سناتور ایالات «وایومینگ»، در این میزگرد درباره نیاز به اصلاح استانداردها در «موسسه ملی استاندارد و فناوری» و لزوم اصلاح قوانین مهاجرتی برای جذب افراد بیشتری برای اشتغال در حوزه هوش مصنوعی نیز صحبت شده است.

لومیس شرکت در این جلسه را فرصتی استثنایی برای شنیدن اظهارنظر سطح بالا و مهم ایلان ماسک درباره «خطرات هوش مصنوعی برای تمدن» دانست و از شرکت در این جلسه ابراز خوشحالی کرد.

ایده برگزاری این گردهمایی که نامش «انجمن بینش هوش مصنوعی» است، توسط تعدادی از سناتورهای هردو حزب سنای آمریکا داده شده است. قرار است تا پایان سال 2023، انجمن‌های هوش مصنوعی بیشتری در قالب جلسات «طوفان فکری» برگزار شود تا نمایندگان بتوانند بینش بهتری برای قانون‌گذاری در این حوزه پیدا کنند.

سناتور «شومر» یکی از میزبانان این گردهمایی گفت: «ما در مورد برخی چیزها به توافق رسیدیم. من از همه افراد حاضر در اتاق پرسیدم که آیا دولت باید در تنظیم مقررات هوش مصنوعی نقشی ایفا کند؟ و تک‌تک افراد دست خود را بالا بردند، حتی اگر نظرات مختلفی داشتند. این رای‌ها پیامی است درباره این‌که باید در تنظیم مقررات مصمم بود، هرچند این روند دشوار باشد.»

زاکربرگ، مدیرعامل متا، هنگام خروج از اجلاس به سوالات پاسخ نداد. اما تیم او بخشی از اظهارات آماده‌شده زاکربرگ در جلسه را به خبرنگاران ارائه کرد که در آن مسئولیت نظارت هوش مصنوعی وظیفه دولت دانسته شده بود.

زاکربرگ در این جلسه گفته بود: «من موافقم که کنگره باید برای حمایت از نوآوری و پادمان‌ها، با هوش مصنوعی تعامل داشته باشد. این یک فناوری نوظهور است، نقش مهمی برای ایجاد تعادل در این حوزه وجود دارد و دولت در نهایت مسئول آن است.»

آلتمن، مدیر عامل شرکت OpenAI که سازنده ChatGPT است هم اظهار کرد که از توافق گسترده حاضرین این جلسه در راستای جدی گرفتن موضوع آینده هوش مصنوعی و رسیدگی فوری به آن شگفت‌زده شده است. 

آلتمن در زمان استراحت به خبرنگاران گفت: «فکر می‌کنم همه حضار موافق بودند که این چیزی است که نیازمند رهبری دولت است. در مورد چگونگی این رهبری اختلاف نظرهایی وجود دارد، اما مهم اتفاق آرا درباره لزوم آن است.»

مهران
مهران