در عصر گوشیهای هوشمند، ابزارهای ویرایش دیجیتال مدام در حال بهبود عکسها و ویرایش آنی آنها هستند، از افزایش یا کاهش رنگها گرفته تا تغییر سطح نور یا حتی اعمال فیلتر روی صورت انسانها.
حالا کار از ادیتهای ساده هم فراتر رفته است. امروز نسل جدیدی از ابزارهای گوشیهای هوشمند که از هوش مصنوعی (AI) پشتیبانی میکنند، میتوانند به واقعیتهای موجود در یک عکس چیزی را که وجود نداشته هم اضافه کنند.
جدیدترین گوشیهای هوشمند گوگل که هفته گذشته عرضه شدند – گوگل پیکسل 8 و پیکسل 8 پرو – در زمینه ادیت عکس یک گام فراتر از گوشیهای دیگر شرکتها رفتهاند. گوشیهای پیکسل جدید میتوانند از هوش مصنوعی برای تغییر حالات چهره افراد در عکسها استفاده کنند.
این تجربه را احتمالا همه ما داشتهایم: در یک عکس دستهجمعی، یک نفر حواسش به دوربین نبوده یا یادش رفته لبخند بزند. گوشی گوگل پیکسل حالا این توانایی را دارد که عکسهای گذشته شما را بررسی، حالات چهره شما را در سوابق عکسهایتان آنالیز و با استفاده از یادگیری ماشینی لبخندی از عکسهای دیگر را به عکس جدید شما اضافه کنند!
استفاده گوشی گوگل پیکسل از هوش مصنوعی
به زبان سادهتر، اگر شما در یک عکس خاطرهانگیز لبخند نزده باشید، فناوری جدید گول عکسهای دیگرتان را بررسی میکند و با انتخاب بهترین لبخند ممکن از میان عکسهای قدیمی، یک لبخند به عکس جدیدتان اضافه میکند. گوگل این فناوری را Best Take نامیده است.
گوشیهای پیکسل 8 و پیکسل 8 برو همچنین به کاربران اجازه میدهند عناصر ناخواسته را در یک عکس پاک یا جابهجا کنند و اندازهشان را تغییر دهند – از افراد گرفته تا ساختمانها.
فضای باقیمانده با چیزی که Magic Editor نامیده میشود،قابل پر کردن است. این قابلیت از یک فناوری که به عنوان «یادگیری عمیق» شناخته میشود، استفاده میکند؛ در واقع یک الگوریتم هوش مصنوعی است که با تجزیهوتحلیل پیکسلهای اطراف آن فضا، با استفاده از دانشی که از میلیونها عکس دیگر به دست آورده است، مشخص میکند که چه بافتهایی باید شکاف را پر کنند.
نکته جالب دیگر این است که برای انجام این کارها لزومی ندارد عکس را با همان گوشی گوگل پیکسل گرفته باشید، قابلیت Magic Editor میتواند روی تمام عکسهایی که در کتابخانه Google Photos دارید اعمال شود.
«رقتانگیز و ترسناک»
اما برخی از مخاطبان و منتقدان حوزه موبایل، خیلی از فناوری جدید گوشیهای گوگل پیکسل استقبال نکردهاند و سوالات و ابهاماتی را پیرامون قابلیتهای آن مطرح کردهاند.
برخی از وبسایتهای حوزه فناوری، این قابلیتها را «رقتانگیز و ترسناک» و دارای پتانسیل «تهدید جدی برای اعتماد مردم به محتوای آنلاین» نامیدهاند.
«اندرو پیرسال» عکاس حرفهای و مدرس ارشد روزنامهنگاری در دانشگاه «ساوث ولز» از جمله افرادی است که فکر میکند دستکاری هوش مصنوعی، خطراتی را به همراه دارد.
پیرسال میگوید: «یک دستکاری ساده حتی با نیات زیباییشناختی نیز میتواند ما را به مسیری تاریک هدایت کند.»
او اعتقاد دارد خطرات این فناوری برای کسانی که از هوش مصنوعی در زمینههای حرفهای استفاده میکنند بیشتر است، اما پیامدهایی هم برای همه وجود دارد که باید در نظر گرفته شود.
پیرسال گفته است: «باید درباره زمانی که این فناوری قرار است “از خطوط قرمز عبور کند” بسیار مراقب بود. این نگرانکننده است که میتوانید عکسی بگیرید و فورا چیزی را از داخل آن حذف کنید. من فکر میکنم که این فناوریها دروازه ورود به قلمروی دنیاهای جعلی است.»
در عین حال «آیزاک رینولدز» از گوگل که سرپرست تیم توسعه سیستمهای دوربین گوشیهای هوشمند این شرکت است، در صحبت با بیبیسی گفته که این شرکت توجه اخلاقی به فناوری مصرفکننده خود را جدی میگیرد.
او همچنین فورا اشاره کرده که فناوری Best Take چیزی را «جعل» نمیکند.
کیفیت دوربین و قدرت نرمافزاری گوشی گوگل پیکسل، کلید رقابت گوگل با سامسونگ، اپل و سایرین است – و این ویژگیهای هوش مصنوعی به عنوان یک نقطه فروش و مزیت رقابتی منحصربهفرد دیده میشود.
و البته تمام اینفلوئنسرهای حوزه گوشیهای هوشمند که نگران آینده این فناوری بودند، کیفیت عکسهای گوشی گوگل پیکسل جدید را بهشدت ستایش کردهاند.
رینولدز میگوید: «در نهایت میتوانید عکس را بهشکلی بگیرید که همه دوست دارند در آن آنطور که میخواهند به نظر برسند؛ و این امکانی است که تا کنون در هیچ دوربین یا گوشی هوشمند دیگری وجود نداشته است».
به گفته آقای رینولدز، تصویر نهایی به «بازنمایی یک لحظه» تبدیل میشود. به عبارت دیگر، آن لحظه خاص ممکن است اتفاق نیفتاده باشد، اما تصویری است که شما میخواستید اتفاق بیفتد که از چند لحظه واقعی ایجاد شده است.
«مردم به دنبال واقعیت نیستند»
پروفسور «رافال مانتیوک» استاد گرافیک و تصویرسازی در دانشگاه کمبریج، میگوید: «یادآوری این نکته مهم است که استفاده از هوش مصنوعی در گوشیهای هوشمند برای این نیست که عکسها شبیه به زندگی واقعی به نظر برسند.»
او گفت: «مردم نمیخواهند واقعیت را ثبت کنند. آنها میخواهند تصاویر زیبایی را ثبت کنند. کل خط پردازش تصویر در تلفنهای هوشمند به منظور تولید تصاویر زیباست، نه تصاویر واقعی.»
محدودیتهای فیزیکی تلفنهای هوشمند به این معنی است که آنها برای «پر کردن» اطلاعاتی که در عکس وجود ندارد، به یادگیری ماشینی تکیه میکنند.
این فناوری به بهبود زوم، بهبود کیفیت عکسهای با نور کم و در مورد ادیتور جادویی گوشیهای گوگل پیکسل 8، به حذف اضافات یا اضافه کردن چیزهایی مانند «لبخند» به عکسها کمک میکند.
البته دستکاری عکسها پدیده جدیدی نیست و هنری قدیمی محسوب میشود. اما به لطف هوشی مصنوعی، هیچوقت انقدر ساده و در دسترس همه نبوده است.
در اوایل سال جاری سامسونگ به دلیل استفاده از الگوریتمهای یادگیری عمیق برای بهبود کیفیت عکسهای گرفته شده از ماه با گوشیهای هوشمند خود مورد انتقاد قرار گرفت. آزمایشها نشان دادند که برای شروع مهم نیست که چقدر تصویر ضعیفی گرفتهاید، دوربینهای سامسونگ در نهایت یک تصویر قابل استفاده و جادویی تحویل شما میدهند.