رباتهای مجهز به هوش مصنوعی در سراسر سیلیکونولی ظاهر شدهاند. شاید برخی از کارشناسان نگران جایگزینی انسانها با این رباتها باشند، اما این رباتها در عین حال میتوانند کمبود نیروی کار در مشاغل مختلف را هم جبران کنند.
شرکتهایی مانند تسلا، آمازون، مایکروسافت و انویدیا میلیاردها دلار برای ساخت رباتهای «انساننما» خرج کردهاند. این ماشینها معمولا روی دو پایه قرار میگیرند و برای انجام کارهایی طراحی شدهاند که برای افراد در نظر گرفته شده است.
در حال حاضر این رباتها در کارخانهها و انبارها مستقر هستند. اما طرفداران میگویند که این امکانات فراتر از کارهای روتین کارخانهای حرکت خواهند کرد و در نهایت میتوانند در کنار مردم، در خانهها و ادارات کار کنند.
هوش مصنوعی و مشکل کمبود نیروی کار
«ایلان ماسک» مدیرعامل تسلا که جزء شخصیتهای برجسته این حوزه است، روی ربات Optimus خود شرطبندی کرده است. ماسک استدلال میکند که «این رباتها قرار است جهان را حتی بیشتر از اتومبیلها دگرگون کنند.»
ماسک در جریان جلسه اعلام سود سه ماهه اول این شرکت گفت که Optimus میتواند شرکتش را به ارزش بازار ۲۵ تریلیون دلاری برساند و این به «بخش عمدهای از ارزش بلندمدت تسلا» خواهد بود. آمازون از Agility Robotics حمایت و در حال حاضر رباتهای Digit خود را در مراکز اجرایی مستقر کرده است.
بر اساس تحلیل «گلدمن ساکس»، بازار رباتهای انساننما در 20 سال آینده به 38 میلیارد دلار خواهد رسید. این شرکت پیشبینی میکند که این رباتها دستگاه «لازم» بعدی خواهند بود، مانند گوشیهای هوشمند یا خودروهای الکتریکی. گلدمن همچنین میگوید که انساننماها ممکن است «برای تولید و کارهای خطرناک حیاتی باشند، اما به مراقبت از سالمندان و رفع کمبود نیروی کار در کارخانهها نیز کمک میکنند».
تقویت هوش مصنوعی
این رباتهای انسانمانند دهههاست که وجود دارند. اما به لطف جهشهای اخیر در هوش مصنوعی، خوشبینی مجددی در صنعت به وجود آمده؛ همان فناوری پشت ChatGPT که به رباتها امکان میدهد تا زبان و دستورات را تفسیر و در مورد نحوه عمل تصمیمگیری کنند. این ماشینها از دید کامپیوتری استفاده و مانند انسانها، در سناریوهای دنیای واقعی تمرین میکنند.
«هنریک کریستنسن» استاد علوم و مهندسی کامپیوتر در دانشگاه کالیفرنیا در سندیگو به CNBC گفت: «رباتیک جایی است که هوش مصنوعی با واقعیت روبرو میشود. این باعث میشود ترکیبهای جدید بسیار جالبی ایجاد شود که فکر میکنم حتی پنج سال پیش نمیتوانستیم تصور کنیم.»
کمبود نیروی کار جهانی یکی دیگر از کلیدهای علاقه اخیر به انساننماهاست. طبق گزارش اتاق بازرگانی ایالات متحده، تنها در ایالات متحده، تقریبا 8.5 میلیون شغل وجود دارد. این شکاف به ویژه در بخش تولید عمیق است، جایی که گلدمن تخمین میزند که کمبود 500.000 نفر وجود داشته باشد که قرار است تا سال 2030 به 2 میلیون کارگر افزایش یابد. طرفداران میگویند رباتها مشاغلی را پر میکنند که یکنواخت و خطرناک هستند.
«جف کاردناس» مدیرعامل و یکی از بنیانگذاران شرکت استارتاپی Apptronik گفت: «ما در حال شروع کارهایی هستیم که آنها را وظایف کسلکننده، کثیف و خطرناک مینامیم، این وظایف که امروز با کمبود شدید نیروی کار مواجه هستیم، جایی که ما افرادی برای انجام این کار نداریم.»
رقابت در این زمینه جهانی است. طبق گزارش شاخص هوش مصنوعی استنفورد، چین در حال حاضر بر این صنعت تسلط دارد و در سال 2013 از ژاپن به عنوان بزرگترین نصبکننده رباتهای صنعتی در جهان گذشته و اکنون بیش از نیمی از کل جهان را به خود اختصاص داده است.
«تام اندرسون» تحلیلگر اصلی Styleintelligence، گفت: «بازار چین بزرگترین بازار در جهان است.» تنها شرکت دیگری در غرب که چیزی شبیه به آنچه چین تولید میکند، آمازون است. اما شرکتهای چینی به سرعت در حال پیشرفت هستند.
البته هنوز هم موانعی وجود دارد. ماشینها گران هستند و نگرانیهای ایمنی در مورد واگذاری آزادانه امور به رباتها در کارخانهها وجود دارد.
«اندرسون» میگوید: «ببخشید ایلان. وقتی صحبت از پذیرش دستهجمعی یا حتی چیزی شبیه به پذیرش دستهجمعی رباتها میشود، فکر میکنم باید چندین سال صبر کنیم.»
منبع : cnbc