پاپ فرانسیس روز جمعه رهبران دموکراسی های ثروتمند جهان را به چالش کشید تا کرامت انسانی را در توسعه و استفاده از هوش مصنوعی در اولویت قرار دهند و هشدار داد که چنین فناوری قدرتمندی ممکن است روابط انسانی را به الگوریتمهای صرف تبدیل کند.
پاپ اقتدار اخلاقی خود را در اجلاس «گروه هفت» که امسال به میزبانی ایتالیا برگزار میشود، به کار گرفت تا در نشستی ویژه در این اجلاس درباره خطرات و وعدههای هوش مصنوعی سخنرانی کند.
با انجام این کار، پاپ فرانسیس به نخستین پاپی تبدیل شد که در G7 شرکت کرد و دیدگاهی اخلاقی در مورد موضوعی ارائه کرد که به طور فزایندهای در دستور کار اجلاسهای بینالمللی، سیاستهای دولتی و هیئتمدیرههای شرکتها قرار دارد.
نظر پاپ فرانسیس در مورد هوش مصنوعی
فرانسیس گفت که سیاستمداران باید در حصول اطمینان از اینکه هوش مصنوعی انسانمحور باقی بماند فضا را رهبری کنند، به طوری که تصمیمگیری در مورد زمان استفاده از سلاح یا حتی ابزارهای کمتر کشنده همیشه توسط انسانها صورت بپذیرد، نه ماشینهای قدرتگرفته از هوش مصنوعی.
او گفت: «اگر توانایی مردم برای تصمیمگیری درباره خود و زندگیشان را از بین ببریم و آنها را به وابستگی به تصمیمات ماشینها محکوم کنیم، بشریت را به آیندهای بدون امید محکوم کردهایم. ما باید فضایی را برای کنترل مناسب انسانی بر انتخابهای برنامههای هوش مصنوعی تضمین و از این موضوع محافظت کنیم: کرامت انسانی ما به این موضوع بستگی دارد.»
بیانیه نهایی G7 تا حد زیادی منعکسکننده نگرانیهای پاپ بود.
رهبران متعهد شدند که چارچوبهای حاکمیتی و نظارتی پیرامون هوش مصنوعی را برای «انسانمحور» نگه داشتن آن بهتر هماهنگ کنند.
در همان زمان، سران کشورها بر مطالعه تاثیرات بالقوه جایگزینی کارمندان و کارگران انسانی با هوش مصنوعی و بر سیستم عدالت الگوریتمهای پیشبینی تکرار جرم تاکید کردند.
در بیانیه پایانی آمده است: «ما یک تحول دیجیتالی فراگیر و انسانمحور را دنبال خواهیم کرد که زیربنای رشد اقتصادی و توسعه پایدار است، منافع را به حداکثر میرساند و خطرات را مدیریت میکند، در راستای ارزشهای دموکراتیک مشترک و احترام به حقوق بشر.»
با شرکت در این اجلاس، فرانسیس به گروهی از کشورها و نهادهای جهانی پیوست که به دنبال رونق هوش مصنوعی مولد که توسط چتبات ChatGPT آغاز شده بود، برای تقویت نردههای حفاظتی در هوش مصنوعی تلاش میکنند.
پاپ آرژانتینیالاصل از پیام صلح سالانه خود در سال جاری برای فراخوانی برای یک معاهده بینالمللی برای اطمینان از توسعه و استفاده اخلاقی هوش مصنوعی استفاده کرد. در این پیام، او استدلال کرد که فناوریِ فاقد ارزشهای انسانی مانند شفقت، رحمت، اخلاق و بخشش، بسیار خطرناک است اگر کنترل نشود.
او در سخنرانی روز جمعه خود به صراحت آن پیام را تکرار نکرد، اما شفافا اعلام کرد که مسئولیت رهبری در این موضوع بر عهده سیاستمداران است. پاپ همچنین از آنها خواست تا در نهایت استفاده از سلاحهای خودمختار کشنده را که در محاوره با عنوان “رباتهای قاتل” شناخته میشوند، ممنوع کنند.
پاپ صریحا گفت: «هیچ ماشینی نباید تصمیم بگیرد که جان یک انسان را بگیرد.»
رهبران G7 در مورد موضوع تسلیحات گفتند که تاثیر هوش مصنوعی در حوزه نظامی “و نیاز به چارچوبی برای توسعه و استفاده مسئولانه” را به رسمیت میشناسند.
آنها دولتها را تشویق کردند که مطمئن شوند “استفاده نظامی از هوش مصنوعی مسئولانه باشد، با قوانین بینالمللی قابل اجرا، به ویژه قوانین بین المللی بشردوستانه مطابقت داشته باشد تا امنیت بینالمللی را افزایش دهد.»
منبع : scmp