بریتانیا و ایالات متحده توافقنامه بینالمللی هوش مصنوعی (AI) را در نشست جهانی پاریس امضا نکردهاند.
این بیانیه که توسط دهها کشور از جمله فرانسه، چین و هند امضا شده است، متعهد به رویکردی “باز”، “غیراختصاصی” و “اخلاقی” برای توسعه فناوری است. در بیانیهای کوتاه، دولت بریتانیا اعلام کرد که به دلیل نگرانی در مورد امنیت ملی و «حکومت جهانی» نتوانسته نام خود را به آن اضافه کند.
پیش از این، جی دی ونس، معاون رئیسجمهور ایالات متحده به نمایندگانی در پاریس گفت که مقررات بیش از حد هوش مصنوعی (AI) میتواند «یک صنعت متحول کننده را همانطور که در حال رشد است از بین ببرد».
بریتانیا و آمریکا بیانیه هوش مصنوعی را امضا نکردند
ونس به رهبران جهان گفت که هوش مصنوعی «فرصتی است که دولت ترامپ آن را هدر نخواهد داد» و گفت که «سیاستهای حامی رشد هوش مصنوعی» باید بر ایمنی اولویت داده شود. به نظر میرسد که اظهارات ونس، او را با امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه که از نیاز به مقررات بیشتر دفاع میکند، در تضاد قرار میدهد.
مکرون در این اجلاس گفت: ما به این قوانین برای پیشرفت هوش مصنوعی نیاز داریم.
بریتانیا قبلاً یکی از قهرمانان ایده ایمنی هوش مصنوعی بوده است، نخست وزیر وقت ریشی سوناک اولین اجلاس ایمنی هوش مصنوعی جهان را در نوامبر 2023 برگزار کرد. اندرو دادفیلد، رئیس هوش مصنوعی در سازمان راستیآزمایی فول فکت، گفت که تصمیم دولت برای امضا نکردن بیانیه پاریس آن را به خطر انداخته است.
او گفت: «دولت بریتانیا با امتناع از امضای بیانیه اقدام بینالمللی هوش مصنوعی امروز، خطر کاهش اعتبار بهعنوان یک رهبر جهانی برای نوآوری هوش مصنوعی ایمن، اخلاقی و قابل اعتماد را تهدید میکند. با این حال UKAI – یک نهاد تجاری که نماینده مشاغلی است که در این بخش در سراسر کشور کار میکنند – گفت که این تصمیم درستی بود.
تیم فلگ، مدیر اجرایی آن، گفت: «در حالی که UKAI موافق است که مسئولیت زیست محیطی مهم است، ما سوال میکنیم که چگونه این مسئولیت را با نیازهای رو به رشد صنعت هوش مصنوعی برای انرژی بیشتر متعادل کنیم.
او افزود: UKAI با احتیاط از امتناع دولت از امضای این بیانیه استقبال میکند تا نشانهای باشد که راهحلهای عمل گرایانهتری را که UKAI خواستار آن بوده است – حفظ فرصتها برای همکاری نزدیک با شرکای آمریکایی خود بررسی خواهد کرد.
توافق چه میگوید؟
بیانیه امضا شده توسط 60 کشور جاه طلبی برای کاهش شکافهای دیجیتال از طریق ارتقاء دسترسی به هوش مصنوعی و حصول اطمینان از توسعه فناوری “شفاف”، “ایمن” و همچنین ” قابل اعتماد” است. “ایجاد پایداری هوش مصنوعی برای مردم و کره زمین” به عنوان اولویت بعدی ذکر شده است.
این توافق همچنین خاطرنشان میکند که استفاده از انرژی هوش مصنوعی – که کارشناسان هشدار دادهاند ممکن است در سالهای آینده به اندازه کشورهای کوچک افزایش یابد – برای اولین بار در یک نشست مورد بحث قرار گرفت.
مایکل بیرتویستل، معاون مدیر مؤسسه آدا لاولیس، گفت: «با نگاهی به بیانیه اجلاس سران، تعیین دقیق اینکه دولت دقیقاً با چه چیزی در این بیانیه مخالف است، دشوار است. دولت در بیانیهای گفت که “با بسیاری از بیانیههای رهبر موافق است” اما احساس میکند که در برخی قسمتها فاقد اعتبار است.
سخنگوی دولت بریتانیا گفت: «ما احساس کردیم که این بیانیه شفافیت عملی کافی در مورد حکمرانی جهانی ارائه نمیکند و به اندازه کافی به سؤالات سختتر در مورد امنیت ملی و چالشهایی که هوش مصنوعی برای آن ایجاد میکند، پاسخ نمیدهد. آنها افزودند که دولت توافقات دیگری را در اجلاس اقدام هوش مصنوعی پاریس امضا کرده است، از جمله در مورد پایداری و امنیت سایبری.
داونینگ استریت همچنین تاکید کرده است که توسط دولت ترامپ رهبری نشده است. یکی از سخنگویان گفت: «این مربوط به ایالات متحده نیست، این مربوط به منافع ملی خود ماست، تضمین تعادل بین فرصت و امنیت».
اعمال متعادل کننده
این در بحبوحه بحثهایی در اجلاس درباره تأثیر توسعه هوش مصنوعی بر جامعه، محیط زیست و حکمرانی صورت میگیرد. سیاستگذاران، مدیران اجرایی و دیپلماتها در حال بررسی راههایی برای بهرهگیری از مزایای اقتصادی نوآوری هوش مصنوعی و در عین حال پرداختن به خطرات این فناوری هستند.
این کار با انتشار مجموعهای از کلیپهای جعلی (deepfake) از جوک ماکرون در فیلمها و سریالهای تلویزیونی محبوب در شبکههای اجتماعی توسط آغاز شد.
اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا روز سه شنبه گفت: این نشست بر روی اقدام متمرکز است و این دقیقاً همان چیزی است که ما در حال حاضر به آن نیاز داریم. او گفت رویکرد اروپا به هوش مصنوعی، که در سراسر اجلاس مورد حمایت قرار گرفته است، همچنین بر نوآوری، همکاری و فناوری “قدرت منبع باز” تاکید دارد.
این دیدار همچنین در شرایطی برگزار میشود که تنشهای تجاری بین آمریکا و اروپا در حال افزایش است. پرزیدنت ترامپ تصمیم گرفته است که بر واردات فولاد و آلومینیوم به آمریکا تعرفه وضع کند، اقدامی که بریتانیا و اتحادیه اروپا را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
میتوان فهمید که بریتانیا فوراً تلافی نمیکند، زیرا به دنبال گام برداشتن در مسیر حساس حفظ روابط خوب با دولت ترامپ و همچنین ایجاد روابط نزدیکتر با اتحادیه اروپا است.
منبع : bbc