رئیسجمهور دونالد ترامپ، شیرا پرلماتر، مدیر دفتر کپیرایت ایالات متحده را از سمت خود برکنار کرد. این برکناری نخستینبار توسط CBS News و Politico گزارش و سپس ظاهرا با بیانیهای از سوی جو مورل، نماینده دموکرات و عضو ارشد کمیتهی مدیریت مجلس نمایندگان، تایید شد.
مورل در بیانیهای گفت:
«برکناری شیرا پرلماتر، مدیر دفتر کپیرایت توسط دونالد ترامپ، یک اقدام آشکار و بیسابقه برای قبضه قدرت است که هیچ مبنای قانونی ندارد. بیتردید تصادفی نیست که او تنها یک روز پس از آنکه پرلماتر از تایید خودکار تلاشهای ایلان ماسک برای استخراج انبوه آثار دارای حق نشر جهت آموزش مدلهای هوش مصنوعی خودداری کرد، دست به این اقدام زد.»
برکناری رئیس دفتر کپیرایت ایالات متحده
پرلماتر در سال ۲۰۲۰، در جریان دور نخست ریاستجمهوری ترامپ، به ریاست دفتر کپیرایت منصوب شد. او توسط کارلا هیدن، کتابدار وقت کنگره انتخاب شده بود؛ فردی که ترامپ نیز همین هفته او را برکنار کرد.
ترامپ در شبکه اجتماعی خود، Truth ، تلویحا به این خبر اشاره کرد. او پستی را از وکیل مایک دیویس بازنشر کرد که به مقاله CBS News لینک داده بود. (نکته جالب اینجاست که خود دیویس ظاهرا از این اقدام انتقاد کرده و نوشته بود:
«حالا بروبچههای تکنولوژی قراره تلاش کنن حق کپیرایت خالقان رو برای سودآوری از هوش مصنوعی بدزدن.»
در خصوص ارتباط این ماجرا با ایلان ماسک (یکی از متحدان سیاسی ترامپ) و هوش مصنوعی، مورل به نسخهی پیشانتشار گزارش جدید دفتر کپیرایت ایالات متحده اشاره کرد که این هفته منتشر شد و بر موضوع کپیرایت و هوش مصنوعی تمرکز دارد. (در واقع این گزارش، بخش سوم از یک مجموعه بزرگتر است.)
در این گزارش آمده که اگرچه هنوز نمیتوان بهصورت پیشفرض درباره پروندههای خاص قضاوت کرد، اما محدودیتهایی وجود دارد در اینکه شرکتهای هوش مصنوعی تا چه اندازه میتوانند از دفاعیه «استفاده منصفانه» (Fair Use) برای آموزش مدلهای خود با محتوای دارای حق نشر بهره ببرند. بهعنوان مثال، استفاده در تحقیقات و تحلیل ممکن است مجاز تلقی شود.
با این حال، گزارش ادامه میدهد:
«استفاده تجاری از حجم عظیمی از آثار دارای حق نشر برای تولید محتوای بیانی که با آنها در بازار رقابت میکند—بهویژه اگر این کار از طریق دسترسی غیرقانونی انجام شده باشد—فراتر از مرزهای تعریفشدهی استفاده منصفانه است.»
دفتر کپیرایت در ادامه میافزاید که مداخله دولت در این مرحله ممکن است «زودهنگام» باشد، اما ابراز امیدواری میکند که بازارهای صدور مجوز که در آن شرکتهای هوش مصنوعی برای دسترسی به محتوای دارای کپیرایت، به صاحبان حقوق مبلغی پرداخت میکنند، همچنان توسعه یابد. همچنین اشاره میشود که روشهای جایگزین مانند مجوز جمعی توسعهیافته (Extended Collective Licensing) نیز باید در صورت بروز شکست در بازار، مورد بررسی قرار گیرد.
در حال حاضر، شرکتهای هوش مصنوعی از جمله OpenAI با چندین پرونده حقوقی در زمینه نقض کپیرایت مواجهاند. در همین حال، OpenAI از دولت ایالات متحده خواسته است تا استراتژی روشنی را برای نحوه رعایت حقوق نشر توسط هوش مصنوعی تدوین کرده و اختیاراتی را بر پایه «استفاده منصفانه» برای این شرکتها قائل شود.
در سوی دیگر، ایلان ماسک که یکی از بنیانگذاران OpenAI و همچنین بنیانگذار استارتاپ رقیب آن یعنی xAI (که در حال ادغام با شبکه اجتماعی X یا توییتر سابق است) میباشد، اخیرا حمایت خود را از پیشنهاد جک دورسی، موسس Square، برای «حذف تمام قوانین مالکیت فکری» ابراز کرده است.
منبع: techcrunch