هوش مصنوعی
,

آشنایی با Deepmind ؛ هوش مصنوعی از پزشکی تا گیمینگ + ویدیو

سرفصل‌های مقاله

زمانی که فناوری دیپ‌مایند DeepMind در سال 2010 توسط شرکت DeepMind Technologies در انگلستان تاسیس شد، تصور بسیاری از مردم این است که هوش مصنوعی عمومی یک فناوری علمی-تخیلی دور از ذهن است که دستیابی به آن دهه‌ها طول می‌کشد.

اما حالا در زمانی زندگی می‌کنیم که تحقیقات و فناوری هوش مصنوعی به طور تصاعدی در حال پیشرفت است و این فناوری در زندگی روزمره ما مورد استفاده قرار می‌گیرد. گوگل که همیشه پرچم‌دار استفاده از فناوری‌های جدید و خصوصا هوش مصنوعی بوده، با آینده‌نگری قابل تحسینی DeepMind را خرید و آن را به یکی از درخشان‌ترین نمودهای هوش مصنوعی در دنیای امروز تبدیل کرد.

در سال‌های آینده، هوش مصنوعی  این پتانسیل را دارد که یکی از بزرگ‌ترین تحولات اجتماعی، اقتصادی و علمی در تاریخ را ایجاد کند و DeepMind یکی از پرچم‌داران چنین تحولی خواهد بود. به همین دلیل می‌خواهیم همه چیز را درباره DeepMind هوش مصنوعی گوگل را برای‌تان تعریف کنیم.

Deepmind چیست؟

دیپ مایند
Deepmind چیست؟

به‌طور خلاصه، مهم‌ترین هدف دیپ‌مایند دستیابی به هوش مصنوعی در سطح هوش انسان است!

گروه آلفابت (گوگل) از طریق DeepMind، مسئول ایجاد یک هوش مصنوعی همه‌منظوره است که به آن AGI می‌گویند. هدف دیپ مایند ایجاد «راه حل هوشمندانه و استفاده از آن برای حل مسائل مختلف» است. دیپ‌مایند در وب‌سایت رسمی‌اش ماموریتش را ترکیب کردن «بهترین تکنیک‌ها از یادگیری ماشینی و علوم اعصاب سیستم‌ها برای ساخت الگوریتم‌های یادگیری همه منظوره قدرتمند» دانسته است.

این شرکت هوش مصنوعی تلاش می‌کند تا علاوه برا پیاده‌سازی روی ماشین، توانایی درک ذهن انسان را نیز داشته باشد. 

تاریخچه دیپ‌مایند

دیپ‌مایند در سال 2010 توسط «دمیس هسابیس»، «شین لگ» و «مصطفی سلیمان» در انگلستان تاسیس شد. با شروع فعالیت‌های آن و مشاهده پتانسیل‌هایی که داشت، بلافاصله تمایل به سرمایه‌گذاری روی این شرکت آغاز شد و نهایتا گوگل آن را در سال 2014 خرید و به شرکت مادرش Alphabet ضمیمه کرد.

هدف گوگل از خرید DeepMind این بود که فعالیت‌هایش در حوزه هوش مصنوعی را با قدرت بیشتری انجام دهد و از این فناوری در توسعه محصولاتش استفاده کند.

 دیپ مایند چه کاری انجام می‌دهد؟

در حالی‌که مفهوم هوش مصنوعی همه‌منظوره قابل بحث است، گوگل تصمیم گرفت تا ویژگی‌های هوش مصنوعی خود را در چندین زمینه ایجاد کند و بهبود بخشد. به DeepMind وظیفه یادگیری بازی‌ها داده شد. وقتی وظیفه به اتمام رساندن مجموعه‌ای از بازی‌های کنسول آتاری به دیپ‌مایند محول شد، این هوش مصنوعی یاد گرفت که بازی‌ها را بدون تغییر کد درک کند. پس از مدتی، هوش مصنوعی توانست بازی‌ها را به طور موثرتر و کارآمدتر از انسان ها انجام دهد.

در حال حاضر تمرکز اصلی این شرکت روی پژوهش بر روی سامانه‌های کامپیوتری است که بتوانند بازی کنند و خود را ارتقاء دهند. این کامپیوترها قادر به انجام طیف گسترده‌ای از بازی‌ها مانند «گو» و «شطرنج» در سطح حرفه‌ای و شکست دادن انسان‌ها هستند.

هوش ماشینی هنگامی به سطوح انسانی می‌رسد که یک ماشین بتواند دامنه بسیار وسیعی از بازی‌ها را از طریق جریان ورودی و خروجی دریافت کرده و در طول بازی‌ها به مرور صاحب فهم و انتقال فهم شود.

ابزارهای هوش مصنوعی

DeepMind همچنین تصمیم گرفت تا بازی رومیزی (بوردگیم) Go را شکست دهد تا مرزهای هوش مصنوعی را جابجا کند. دلیل انتخاب بازی Go این بود که این بازی می‌توانست به دلیل دشواری‌ تصمیم‌گیری در میان تعدادی زیادی از احتمالات در طول بازی، هوش مصنوعی را به چالش بکشد. 

DeepMind در همین راستا یک پروژه منحصربه‌فرد به نام AlphaGo ایجاد کرد که ماموریتش انجام بازی Go است. AlphaGo در سال 2017 توانست برترین بازیکن جهان را پس از یک سری یادگیری مدل‌های هوش مصنوعی تحت نظارت شکست دهد. در همان سال، DeepMind نسخه جدیدی از نرم افزار AlphaGo Zero را منتشر کرد که از یادگیری تقویتی بدون نظارت استفاده می‌کرد و به طور منظم از نسخه‌های قبلی بهتر بود.

دیپ‌مایند در زندگی روزمره

اما کاربردهای آن فقط منحصر به بازی‌های کامپیوتری نیست و اثرات دیپ‌مایند را می‌توان مانند ChatGPT در زندگی روزمره هم مشاهده کرد.

گوگل از قابلیت‌های یادگیری عمیق دیپ‌مایند در طیف وسیعی از محصولات و خدماتش استفاده می‌کند. اگر کاربر اندروید یا هر کدام از سرویس‌های گوگل باشید احتمالا شما هم با دیپ‌مایند تعامل داشته‌اید.

تعدادی از شایع‌ترین کاربردهای هوش مصنوعی دیپ‌مایند گوگل شامل تشخیص گفتار، تصویر، تشخیص جعل، شناسایی اسپم، تشخیص دست‌خط، ترجمه، قابلیت استریت ویو، اپلیکیشن Google Maps و جستجوست.

هوش مصنوعی در ایران

فارغ از استفاده اکثر ما از امکانات هوش مصنوعی گوگل در زندگی روزمره، داغ‌ترین نمود هوش مصنوعی در حال حاضر استفاده از ChatGPT است. چت جی‌پی‌تی یک مدل زبان طبیعی است که می‌تواند بنا بر درخواست کاربران، اطلاعات مورد نیاز را جستجو، جمع‌آوری و بسته‌بندی کند و به درخواست انسان‌ها با زبانی انسانی و محاوره‌ای پاسخ دهد.

زیگپ ZIGAP به عنوان یک دستیار فارسی هوش مصنوعی با اتصال به موتورهای ChatGPT و DALL-E در حال حاضر و سایر موتورهای هوش مصنوعی در آینده نزدیک، استفاده از تمام امکانات هوش مصنوعی را برای کاربرانش فراهم کرده است. به کمک اپلیکیشن زیگپ کاربران ایرانی می‌توانند به‌راحتی و از طریق اپلیکیشن اندروید از امکانات موتورهای هوش مصنوعی استفاده کنند.

مهران
مهران