دیپ‌مایند

سرعت‌بخشی دیپ‌مایند گوگل به تشخیص ژن‌های معیوب انسان

سرفصل‌های مقاله

هوش مصنوعی دیپ‌مایند گوگل، از هوش مصنوعی برای شناسایی تغییرات در DNA انسان که ممکن است باعث بیماری شود استفاده کرده است.

محققان بر این باورند که با استفاده از هوش مصنوعیDeepMind توانسته‌اند 89% از تمام جهش‌های ژنتیکی معیوب کلیدی را مشخص کنند.

انتظار می‌رود این فناوری، فرایند تشخیص را تسریع و به درمان بیماری‌های انسان بهتر کمک کند. یک دانشمند مستقل برجسته به خبرگزاری بی‌بی‌سی گفته که این کار “گامی بزرگ به جلو” است.

پروفسور «اوان بیرنی» معاون مدیرکل آزمایشگاه بیولوژی مولکولی اروپا گفت: «این فناوری به محققان بالینی کمک می‌کند تا مناطقی را که ممکن است در آینده باعث بیماری شوند، اولویت‌بندی کنند.»

دیپ‌مایند گوگل و تشخیص ژن‌های معیوب انسان

دیپ‌ مایند
دیپ‌مایند گوگل

گوگل دیپ‌مایند از طریق بررسی ترتیب اجزای رشته‌های DNA انسان کارش را انجام می‌دهد.

همه موجودات زنده از DNA ساخته شده‌اند. DNA از چهار بلوک مواد شیمیایی به نام‌های آدنین (A)، سیتوزین (C)، گوانین (G) و تیمین (T) ساخته شده است. در انسان زمانی که جنین در حال رشد است، ترتیب این حروف منجر به تولید پروتئین‌هایی می‌شود که بلوک‌های ساختمانی سلول‌ها و بافت‌هایی هستند که قسمت‌های مختلف بدن را تشکیل می‌دهند.

اما اگر ترتیب حروف اشتباه باشد – شاید به دلیل یک اختلال ژنتیکی سلول‌ها و بافت‌های بدن به درستی ساخته نمی‌شوند و این امر ممکن است به ظهور بیماری منجر شود.

سال گذشته هوش مصنوعی دیپ‌مایند گوگل شکل تقریبا تمام پروتئین‌های بدن انسان را بررسی کرد.

این سیستم جدید که AlphaMissense نام دارد، می‌تواند تشخیص دهد که آیا حروف موجود در DNA شکل صحیحی را ایجاد کرده‌اند یا خیر. در غیر این صورت، موارد معیوب به عنوان عامل بالقوه بیماری در اولویت قرار می‌گیرند.

در حال حاضر شکارچیان بیماری‌های ژنتیکی دانش نسبتا محدودی در مورد این‌که کدام بخش از DNA انسان می‌تواند منجر به بیماری شود دارند. آن‌ها فقط 0.1 درصد از تغییرات حروف یا جهش‌ها را به عنوان «خوش‌خیم» یا «عامل بیماری» طبقه‌بندی کرده‌اند.

«پاشیمت کولی» از مدیران دیپ‌مایند می‌گوید هوش مصنوعی SeepMind این عدد را به 89% رسانده است.

در حال حاضر محققان باید مناطق بالقوه بیماری‌زا را در میان میلیاردها بلوک شیمیایی سازنده DNA جستجو کنند. به گفته «کولی» دیپ‌مایند سازوکار این جستجو را تغییر داده است.

وی می‌گوید: «محققان اکنون می‌توانند تلاش‌های خود را بر روی حوزه‌های جدیدی متمرکز کنند که از آن‌ها آگاه نبودند و ما آن‌ها را به‌عنوان بالقوه بیماری‌زا معرفی کرده‌ایم».

این ابزار جدید هوش مصنوعی مراحل آزمایشی را پشت سر گذاشته است و قرار است نقش مهمی را در حوزه خدمات بهداشتی ایفا کند.

به گفته دکتر «الن توماس» معاون ارشد پزشکی شرکت «ژنومیکس انگلند»، « هوش مصنوعی واقعا دیدگاه جدیدی را به داده‌ها ارائه می‌دهد. به دانشمندان بالینی کمک می‌کند تا داده‌های ژنتیکی را درک کنند تا هم برای بیماران و هم برای تیم‌های بالینی آن‌ها مفید باشد.»

حال اکثر دانشمندان انتظار دارند هوش مصنوعی به بخش بزرگی از زیست‌شناسی مولکولی و علوم زیستی تبدیل شود.

پرفسور «برنی» از دانشمندان علوم ژنتیک می‌گوید: «نمی‌دانیم انتهای حوزه استفاده از هوش مصنوعی در این علم کجاست، اما می‌دانیم قرار است تقریبا هرکاری را که در حال حاضر انجام می‌دهیم تغییر دهد.»

مهران
مهران